BANK & KORTBRUK

Bank-ferdig


BANK & KORTBRUK

Skal du bo mer enn noen få måneder i USA anbefales det å opprette en egen bankkonto. Dette fordi det ofte er slik at arbeidsgiver overfører hele eller deler av lønnen til amerikansk bankkonto. Det hender også at salgssteder (særlig online handel) ikke aksepterer kredittkort utstedt utenfor USA. Dessuten vil jo mye av det daglige forbruket foregå i USA og dersom det er kostnader ved bruk av norske kort kan det fort bli en del penger ut av det.

Det kan være smart å spørre kjente eller arbeidsgiver hvilken bank de bruker og evt. hvilke avtaler de har med banken. Ofte blir det spørsmål om social security nummer (SSN), som mange nordmenn ikke har når de kommer over fra Norge. (Mer under SOCIAL SECURITY NUMBER)

Når du oppretter bankkonto må du regne med å sette inn penger på kontoen med en gang, og før du får debetkort. Du bør også bestille sjekkhefte (ja, du leser riktig). Sjekk er en helt vanlig betalingsmetode i USA, og faktisk ganske praktisk når du skal betale gartner, vaskehjelp, skole, idrettslag osv. Du vil gjerne få tilgang til bankens nettsider så du kan styre kontoen din selv. Nettsidene er ofte gode, men be om å få spesiell instruksjon om hva de forskjellige tjenestene er (eksempelvis transfer, routing osv.) Bankrutinene er annerledes enn hjemme og ofte ikke helt logiske. Ett eksempel er at selv om du overfører til ett firma via nettbanken, så kommer utbetalingsanvisningen til firmaet med ordinær post (!). Dette blir det naturligvis kostnader ut av, og det er du som må betale disse. Sett deg derfor godt inn i hva som skjer.

Kredittkort er det vanskeligere å få før man har bodd i USA en periode, gjerne ett par år. Det hjelper ikke med god kredittrating fra Norge selv om det er de samme kredittratingbyråene som brukes. Noe av grunnen til dette er at amerikanerne vil se hen til både din positive og negative kreditthistorie. Den negative kreditthistorien har vi registrert i Norge (betalingsanmerkninger). Den positive kreditthistorien handler om hvilke kreditter du er gitt og hvordan du har overholdt betingelsene på disse. Den historien lagres ikke i Norge. Rådet er at du søker om kreditt hos banken og andre institusjoner så snart du kan, og starter å bygge din ”kreditthistorie” i USA. Se nærmere råd om dette ved å søke på Internett. En tommelfingerregel er imidlertid at du ikke skal bruke mer enn en liten del av kreditten du er innvilget (10-30%), og at du alltid skal nedbetale hele beløpet ved forfall. Det kan altså bli en ganske nøysom prosess å bygge kreditthistorie men skal du bli over lengre tid eller kanskje for alltid, må du igjennom dette.

Etter å ha bodd i USA en periode vil du snart oppleve å få postkassen full av kredittkort tilbud. Det er svært vanlig at de store butikkkjedene som for eksempel Target, Macy’s, Best Buy osv, tilbyr deg kredittkort med ”pay-back” av en viss % av det du kjøper for. Alt dette for å beholde deg som kunde… Du må vurdere selv om det kan lønne seg med ett eller flere av disse kortene. Dersom du skal bygge kreditthistorie i USA (ref. over) så kan du bruke slike kort som dette. Før du har bodd i USA en periode vil du ofte få avslag på søknad om slike kort men snakk eventuelt med kjente i forhold til når du bør prøve igjen.

Svindel med bankkort er mer utbredt i USA enn i Norge. En grunn til dette er at det er flere kunder hos den enkelte bedrift, og slik at det er bedre utsikter til utbytte om man ”hacker” amerikanske virksomheter. Det er flere eksempler på dette fra de siste årene, se for eksempel her angående Target. En annen grunn til at svindel er mer utbredt er at de amerikanske kortene (ennå – 2014) ikke har en slik chip som norske kort har. Det er lettere å misbruke ett kort med magnetstripe enn chip. Dette betyr igjen, at du ofte ikke vil kunne bruke ditt amerikanske kort i Norge (fordi det ikke har chip). Husk dette når du skal hjemom…

Det er mange tips for å unngå å bli svindlet, og vi bør her bare henvise deg til å sjekke artikler om dette på Internett. Hovedtips er å sjekke kontoutskrifter ofte og varsle banken umiddelbart dersom du mistenker svindel. Be banken utstede nytt kort til deg dersom du er en av mange som har ”handlet på feil sted til feil tid”. Det er ikke alltid bankene selv utsteder nye kort med en gang, fordi de har så mange kunder, og kostnaden er så stor. Da bør du være litt frempå og insistere at banken skal utstede nytt kort til deg .

Det er også viktig å sette opp varsler i nettbanken din. Be banken varsle deg dersom en transaksjon overstiger for eksempel $ 300 (eller annet beløp som vil være litt mer sjeldent for deg å bruke). Du kan også be om varsel når saldoen går under ett visst beløp. Dette er ofte praktisk for de som bare for en begrenset del av lønnen inn på amerikansk konto. Det kan også gi økt sikkerhet for misbruk ved tyveri dersom du skriver ”SEE ID” sammen med signaturen din bak på kortet (men du må da være forberedt på å bli spurt om ID).

Dersom du vurderer sparekonto i USA, så sjekk renten først. Per 2014 ligger sparerenten i en vanlig amerikansk bank på 0,10%. Ikke noe særlig å skryte av, med andre ord…

MINIBANK kalles Automatic Teller Machine, ATM. Bankfilialene har ofte ”drive-through” ATM hvor du ikke trenger å gå ut av bilen for å ta ut penger. Merk at hvis du bruker en minibank som ikke er tilknyttet din egen bank må du betale en avgift på opptil $3 -4 ved hvert uttak. Store butikk-kjeder gir deg som regel alltid ett valg om å ta ut kontanter (opp til $ 40-50) når du betaler med kort. Gjør det til en vane å benytte denne muligheten, så slipper du ATM.