FORBEREDELSE FOR ORKAN

orkan-ferdig

Forberedelser i påvente av orkan (hurricane)

Som vi alle vet er ikke orkan noe å spøke med. Enorme naturkrefter er i sving. Man kan ikke forstille seg det engang, hvis man ikke har vært midt oppi det. Så det er veldig viktig å ta sine forhåndsregler om det meldes orkan. Siste store orkanen i nærheten av Houston, var IKE i 2008. Den herjet godt her, men la Galveston, ute ved kysten, nesten i ruiner.
Iallefall, The Atlantic Hurricane season varer fra 1. Juni til 30. November, og nedenfor finner du noen gode råd om forberedelser. Enkelte arbeidsgivere har egne brosjyrer om dette.

Følg godt med på værmeldingene

Hold et våkent øye med utviklingen av stormen og dens forventede retning. Ikke stol på noen som helst rykter. Klikk på VÆRET hvor vi har laget linker til hvor du kan følge med I utviklingen.

Pass på at tanken på bilen til en hver tid er FULL.
Fyll opp tanken annenhver dag.
Køene foran pumpene blir lengre, og drivstoffforsyningene blir mangelfulle, for ikke å si ikke eksisterende, jo nærmere stormen kommer. I tillegg virker ikke pumpene om strømmen forsvinner, og da kan det ta dager for tilgjengelighet etter orkanen.

Gå til innkjøp av mat med en gang

Hyllene i supermarkedet blir fort tomme etter et slikt værvarsel. Og er det noe amerikanerne er flinke til, så er det å hamstre. Hiv deg på trenden, for om strømmen forsvinner, så har du et problem…..

Varer det er lurt å handle inn:
VANN
Du bør minst handle inn 1 gallon (ca 3.8 liter) pr person pr dag, for minst 3 dager, men fortrinnsvis for 14 (man vet aldri hvor lenge strømmen blir borte).
Mat som varer
De som ikke trenger kjøleskap eller koking og lite eller intet vann. F. eks: “ready to eat” boksemat og frukt; juice på boks; melk på boks; energimat som peanøttsmør, gelesyltetøy, kjeks, knekkebrød, lunchbarer, frokostblandinger, snacks, drops; instant kaffe, te, etc….
Diettmat
Medisiner på resept
Du bør minst ha for 2 uker fremover.

Lag en plan med liste. Finn ut om du er i en evakueringssone. Om det er tilfelle, finn ut hvor det er kan være best å dra – slektninger, venner eller kanskje et hotel. Skriv også en liste over artikler du vil ta med deg. Hvis du blir hjemme, skriv ned liste over forsyninger du trenger hvis katastrofen skulle slå til.
Legg alle verdifulle dokumenter i vanntette bokser
Her er en link til hvilke dokumenter du bør tenke på.
Forbered deg ved å sikre huset ditt
Trim trær og busker. Kast alle løse grener. Kjøp og kutt til finerplater for å beskytte vinduer og glassdører. Pass på at garasjedører er sikret både oppe og nede. Hvis en storm skulle true, fjern alle løse gjenstander fra haven, slik som møbler, potter, sykler, søppeldunker osv. La svømmebassenget stå fullt med vann, men sørg for at det er godt kloret.

Kjæledyr

Røde Kors sine katastrofe stasjoner aksepterer ikke kjæledyr grunnet USA’s helse og sikkerhetsregler. Kun de som er til hjelp for handikappede mennesker. Det er vanskelig for ikke å si umulig å finne oppbevaringssteder til kjæledyret ditt mens katastrofen pågår som verst, så det er best å planlegge på forhånd.

  • Forsikre deg om at hunden eller katten din har et band rundt halsen med oppdatert identifikasjon. Legg inn et telefonnummer på ID-brikken, til en venn som ikke er i katastrofeområdet
  • Forsikre deg om at vaksinasjonen er oppdatert.
  • Ha med deg et nytt bilde av kjæledyret ditt.
  • Ikke la dyret ditt være alene gjennom orkanen. Selv i et sikkert rom med noen dagers matforråd og vann.
  • Ring rundt i forkant og forhør deg om midlertidige løsninger. Evakueringssteder tillater som sagt ikke dyr, men noen få hoteller/moteller gjør. Uansett, vil de da kreve ekstra penger (eller sikkerhetsdepositum, som de kaller det). Disse stedene fylles for øvrig opp veldig raskt.

Her er en link hvor du kan lese mer.

KONTANTER!

VELDIG VIKTIG!

Banker og minibanker vil ikke være operative uten strøm. I tillegg vil få butikker være i stand til å godta kredittkort og personlige sjekker. Tenk også smått. Vekslepenger kan være vanskelig å oppdrive… Sørg derfor å ha kontanter.

Sjekk over “katastrofebaggen” din
Den bør inneholde:
Lommelykter og flere sett batterier for hvert familiemedlem
Bærbar radio som kan gå på batterier.
Drikkevann Et forråd på 1 gallon pr prs i minst 3 dager.
Tørrfor Et 2-ukers forråd er best.
Diettmat om du trenger det
Manuell boksåpner
Reseptbelagte medisiner Alltid ha iallefall for 2 ukers forråd.
Babyartikler Dvs. sterilt vann, bleier, melkerstatning, osv.
Myggmiddel
Førstehjelpsskrin Bør iallefall inneholde førstehjelpsbok, bandasjer, antiseptisk væske, tape kompresser, smertestillende, diaremedisin og syrenøytraliserende midler.
Nødflagg og fløyte
Toalettpapir, tørkeruller og våtservietter
Kamera og film
Kjølebagger Minst 2. En full av is og en til å frakte mat.
Plastbelegg Takpapp, spiker, hammer, skrujern, etc.
Søppelposer
Rengjøringsmidler Mopp, bøtte, håndkle, etc.
Hvis du må evakuere, bring da det som står over her, i tillegg til personlig hygiene-produkter: tannbørste, pasta, deodorant, etc.
Tenk også ekstra klær, sko, briller, pute, tepper, sovepose, luftmadrass, klappstoler, etc.

Skru av elektrisitet, vann og gass.
Lås dører og vinduer.
Fortell venner og slektninger hvor du drar.
Forøvrig kan du klikke på VÆRET Her du finner linker til værstasjoner og nyheter som omhandler de stadig værforandringene.