BIL OG KJØRING

BIL ER ET «MUST»

billogoer

Bil er et «must» når du bor I Houston. Offentlige kommunikasjonsmidler eksisterer ikke hvis du bor utenom selve Houston City… Taxi kan være vanskelig tilgjengelig og koster dessuten like mye som i Norge. Ettersom avstandene er store, bruker mange derfor private sjåfører, med ”fixed prices”, til oppdrag, men ikke i daglig transport.

For øvrig er bil “gøy” her hvis du tenker på bilpriser og drivstoff, men det byr også på uendelige utfordringer før du har funnet ut av “systemet”, som ikke fungerer akkurat samme som i Norge

Uansett er det nok å velge mellom….

Her er noen steder du kan starte søket på:

Det er heller ikke uvanlig at norske familier kjøper biler av hverandre via Facebook- gruppene for nordmenn.

Utstyr du bør ha i bilen, er en oppdatert GPS (kartene bør være nyere enn 1 år gamle) og handsfree for mobilen. Det er også en stor fordel om bilen har varsling i sidespeilene (blinkende lys) dersom noe ligger i blindsonen når du setter på blinklysene i mørket. Det er spesielt vanskelig å ha kontroll på blindsonene. Typisk ”unorske” fenomen er (i) at bilene skifter raskt fil, (ii) at bilene kommer så raskt bakfra og (ii) at en annen bil legger seg over i samme fil, samtidig som man selv gjør det.

De første kjøreturene

feeder

Særlig for dem som ikke har mye erfaring med bilkjøring i Norge, er overgangen til Houston trafikken stor. Start i forstedene (Katy, Woodlands, osv.) om du kan, og vær forberedt på at trafikken er mer aggressiv jo nærmere sentrum du kommer. I tillegg til å håndtere mange kjørefelt på hovedveiene, må du være forberedt på at Texanerne ofte ikke bruker verken kjørelys eller blinklys. Vær også obs på sjåfører som er påvirket (statistikken viser at det er flest fyllekjørere i Texas), sjåfører som tekster mens de kjører, og usikret last (ofte ligger det plutselig gjenstander i veien – selv på hovedveiene).

Det er imidlertid viktig å tenke på at man ikke må være for defensiv i trafikken og derved skape usikkerhet hos andre. Etter hvert anbefaler vi at du øver deg med lengere turer basert på GPS. Det tar tid å bli kjent med din GPS også; hvor lang tid i forveien den sier i fra og hvordan den sier i fra (”keep right”, ”take the next..” osv).

Så er det da også ”sku dejligt” i Houston, at selv om du ikke rekker en avkjøring, så gi bare GPS ́en din tid til å finne ett sted du kan snu, eller gi deg en annen vei til målet. Det er alltid en alternativ kjørerute i Houston.

Årsavgift

Som i Norge må du betale årsavgift/skiltavgift på bilen din. Du får en klistrelapp som skal klistres i frontruten (alternativt på skiltet, det står på brevet du får). Si fra dersom du ønsker personlig bilskilt (personalized plate). De fåes i alle typer og du finner mer informasjon på Internett. De koster en del mer enn vanlige skilt, men før du bestiller et slikt skilt bør du kanskje også tenke litt igjennom om du ønsker at bilen din skal bli gjenkjent over alt…

Årlig teknisk kontroll

Jada, også dette er som i Norge. Du kan imidlertid gjennomføre den årlige kontrollen på de fleste bilverksteder og det koster ikke mye (ca. $40-50). Dette starter etter at bilen er eldre enn to år. Du vil ikke kunne fornye årsavgiften på bilen med mindre dette er på plass.

Bomveier: EZ-TAG:

ez-tag-only

EZ TAGelectronic toll collection – er et elektronisk avgiftssystem i Houston, Texas, som tillater at du betaler avgift uten at du må stoppe på alle bomstasjoner. Omtrent det samme som bompengesystemet I Norge. Du kan kjøpe EZ TAG gjennom EZ TAG website, via telefon, eller ved et av EZ TAG kontorene. Du vil motta en liten, hvit transponder som skal festes på innsiden av frontruta og bak ryggespeilet. Betaling vil automatisk trekkes fra kontoen din når du passerer EZ TAG filer. Kontoen er tilgjengelig gratis 24/7 ved online EZ TAG store.

Toll Road Info — Harris County Toll Road Authority

EZ TAG er nødvendig for å kunne kjøre på flere av de nyere ”highways” rundt Houston. Det er også spesielle kjørefelt på de store veiene hvor du kan kjøre i eget felt om du betaler via EZ TAG. På viltre Texasveier med mye uvant kjøring, kan denne muligheten for noen oppleves som en rimelig form for ”livsforsikring”

Det er fullt mulig å komme rundt Houston uten EZ TAG. Texanerne flest synes det er en ”menneskerett” å få kjøre gratis, og det er derfor som regel ”sideroads” eller ”feedere” hvor du ikke må betale. Det er i så fall viktig at du programmerer GPS’en din til å unngå ”tollroads”, og slik at GPS’en viser deg veien du kan kjøre uten EZ TAG.

På denne nettadressen: www.hctra.org finner du addresser, åpningstider og telefonnummer til de forskjellige EZ TAG kontorene.

Forsikring

Snakk med kjente! Søk på temaet ”bilforsikring” på de norske Facebookgruppene i området. Ofte er det mye å spare på å lære av andres erfaringer. Er du villig til å ha en boks i bilen din som ”måler” kjørerytmen din en tid, kan flere selskaper etter hvert tilby belønning i form av lavere forsikring. Noen forsikringsagenter viser også større forståelse for nordmenns ”kjørekvalifikasjoner” enn andre

Ta med bilen hjem?

Det er fullt mulig å ta med favorittbilen din hjem fra Texas, men vi anbefaler deg å sjekke nøye hvilke regler som gjelder for beregning av toll og importavgift på bilen. Ofte er disse avgiftene høyere jo større motor, bilen har. Du bør også sjekke hvilke tilpasninger du må gjøre for å få godkjent bilen i Norge. Ofte vil det være nødvendige justeringer av lykter og blinklys. Søk på Internett for råd og tips.

Her er Amcar sin side om import fra USA.

Uber, Lyft

Det er fullt mulig å bruke «rideshare» selskapene Uber og Lyft i Houston og omegn. Disse fungerer bra til og fra flyplassen eller om en skal en tur ut på «by’n».