SHOPPING

SHOPPING

shoppingbags-ferdig

Hvis du leter etter noe spesielt, så er det stor sannsynlighet for at du finner det i Houston. Fra verdenskjente merkevarebutikker i Galleria til lokale små boutiques i Rice Village; Houston’s handlemuligheter er en “shoppers” paradis.

Under her kan du finne linker til de største handlesentre, bare for å få et lite bilde av hva som kan forventes:
THE GALLERIA: http://www.simon.com/mall/the-galleria
HIGHLAND VILLAGE: http://www.shophighlandvillage.com
UPTOWN PARK: http://www.uptownparkhouston.com/shop
RIVER OAKS SHOPPING CENTER: http://www.riveroaksshoppingcenter.com
MEMORIAL CITY MALL: http://www.memorialcitymall.com
CITY CENTER: http://citycentrehouston.com
RICE VILLAGE: http://www.ricevillageonline.com
HISTORIC HEIGHTS: http://historicheights.com/retail.htm
HOUSTON PREMIUM OUTLETS: http://www.premiumoutlets.com
KATY MILLS MALL: http://www.simon.com/mall/katy-mills
SUGARLAND: http://www.firstcolonymall.com og http://sugarlandtownsquare.com
WOODLANDS: http://www.thewoodlandsmall.com og http://www.marketstreet-thewoodlands.com

I tillegg, for de som liker å prutte, er dette plassen:
http://www.harwinoutletmall.com

BUTIKKTYPER

Dagligvarebutikker ”grocery stores” er blant annet Target, HEB, Kroger og WalMart. I samtlige finner du både mat og ett godt utvalg av apotek/apotekvarer, kjøkkenutstyr, leker og noen steder også håndklær, sengetøy, hageutstyr m.m. Noen av disse har også legetjeneste tilknyttet seg. En annen godt likt butikk er WholeFoods som har organisk mat*.

* Vær klar over at veksthormoner og antibiotika blir brukt forholdsvis ukritisk i landbruket i USA. Derfor vil mange norske anbefale å kjøpe organisk melk, egg og kjøtt samt frukt og grønnsaker. Det er vanlig å sprøyte grønnsaker og frukt med giftige stoffer, så alt må vaskes og skylles godt.

Apotek er blant annet Wahlgreens og CVS. Noen av disse har også legetjeneste. Legetjenestene på apotekene eller ved dagligvarebutikkene kan hjelpe deg ved sykdom m.v. men også eventuelt med de siste vaksinene før skolestart.

Department stores” er spredt rundt USA og dekker hele spekteret av klær, sko, vesker, smykker, klokker, parfymeri, utstyr til hus og hjem. Blant de større er Macy’s, Nordstrom, Lord & Taylor, Dillards. Disse ligger enten separat eller tilknyttet store ”Malls” som på listen over. I tillegg kommer en del mindre som Kohls og J.C. Penney som du finner i Houston. En liste over department stores i USA finner du på Wikipedia Om du ønsker det kan du søke deg frem til hvilke av disse som fører merkevarene du søker.

Outlets er det mange av i Houstonområdet. Outlets er ofte forbundet med lavere priser og klær som har ”gått ut” av de ordinære butikkene (kanskje forrige sesong). Vær imidlertid på vakt; ofte kan det være like gode tilbud på department stores!

En siste hovedtype av butikker for klær, sko og vesker i Houston området er Nordstrom Rack, Saks Fifth Avenue Outlet, T.J. Maxx, Marshalls og Home Goods. Disse er organisert litt annerledes enn andre department stores, men du kan gjøre ”røverkjøp” på merkeklær dersom du er villig til å ”bla” litt på tette klesstativer… Ett besøk her er en ”vinner” med shoppingglade besøkende fra Norge.

Møbler er det mange nyinnflyttede som er på jakt etter. Ikke alle er like begeistret for de volumiøse amerikanske møblene du finner rundt om. IKEA ligger langs I-10 vest for Houston (vær obs på at de ofte er utsolgt og at du derfor må bestille). Andre butikker med ”nordisk” preg er (2014) Crate & Barrel, Pottery Barn, Design Within Reach, Restoration Hardware, BO Concept, Danish Inspiration, Eurway, Pier1 Imports.

Kjøkkenutstyr for tilberedning av ”norske” tradisjonelle retter som for eksempler vafler kan du finne via Sjømannskirken eller gjennom å søke på egen hånd på sider som for eksempel www.everythingkitchens.com

LOJALITET, LOJALITET, LOJALITET…

Du belønnes for lojalitet både online og i butikker. Det vanligste er å binde/belønne deg gjennom kundekort med kreditt (eller debetkort) med faste eller varierende rabatter, eposter med de beste tilbudene eller ”kundekort” som gir deg rabatter ved kampanjer, kvittering på epost osv.

Eksempler er Macy’s som per 2014 tilbyr 15% rabatt på alt du kjøper den dagen du åpner konto. Ett annet eksempel per 2014 er Target, som tilbyr 5% rabattordning på alle kjøp med deres kreditt eller debetkort.

Dersom du har ny i USA har du ikke kreditthistorie og vil som regel heller ikke få innvilget kundekort med kreditt de første par årene her. Kundekort som er gratis og ikke tilknyttet kreditt/debetkort er det derimot vanlig å skaffe seg.

Du kan sjelden handle uten å bli bedt om navn, mobilnummer eller epost. Forklaringen er ofte at det er så greit å registrere seg med hensyn til returer, at de kan sende kvitteringen på epost osv. Noen ganger kommer du nesten ikke unna å oppgi noen personlige data – men vær derfor forberedt på hvilke data du vil oppgi.

Hvis du oppgir din epost adresse så kan du forvente å få daglige eposter med tilbud. Markedsføringen er mye mer aggressiv enn vi norske er vant til. Du kan derfor gjerne gjøre det til en vane å si at du ikke ønsker å oppgi personlige opplysninger med mindre de kan gi deg en god grunn.

Alternativt kan du å opprette en egen epostadresse som du bare bruker for ”shopping”. Da kan du oppgi denne adressen hvor du vil, og slette kontoen når du flytter fra USA (om du vil ).

KUPONGER

Kupong” kan være utklipp fra avis/ukeblad/kuponghefte/løse lapper/utskrift fra epost/Internett hvor det står en strekkode. Kupongen gir deg prisavslag eller lignende for visse varer eller visse kvantum.

Etter at forbudet mot kuponger i Norge ble opphevet i 2011 er vi alle mer vant med disse. Vi vet at vi må finlese kupongen for å finne både rett varetype, rett størrelse/mengde av varen osv. Vi kjenner også prinsippet ”kjøp 2 betal for 1” (i USA er det ofte varianter av dette). Det er ofte også en utløpsdato på kupongene (selv om det aldri skader å spille ”dum” og prøve selv om den gikk ut for ett par dager siden).

Amerikanerne er gode på kuponger. Enkelte gjør det nesten til en heldags beskjeftigelse å klippe ut kuponger, samle og kjøpe inn i store kvanta.

Etter hvert har noen av de største butikkene, spesielt dagligvarebutikker, endret praksis. De kan enten ha kuttet kuponger helt eller kupongene henger i selve butikken ved varene. Ofte er dette kuponger som gjelder hvis du kjøper flere varetyper sammen (typisk kjøtt med poteter og salat).

Med mobiltelefoner som alltid vet hvor vi er, kan du gjør det enklere for deg selv. Det finnes ”apper” som gir det kuponger på mobilen der og da, basert på hvor du er eller hvilken butikk du har søkt etter. Da slipper du både å lete frem eposter, og du slipper å ha med deg kupongene.

Ett eksempel på en slik app som tilbys i 2014 er ”Retailmenot”. Du kan sette den opp til å varsle deg, eller du kan søke på kuponger i butikken du står i. Du kan også søke etter andre apper på nett. Det samme gjelder reseptbelagte medisiner. Et eksempel er «GoodRx»(2014)

Når du skal handle på en Mall/Outlets så spør i Customer Service om de har rabatthefter. Noen av disse heftene koster litt (kanskje $ 5) men det kan være fort innspart, spesielt om du har med deg gjester fra Norge.

SALG HELE ÅRET

De store salgene i USA skjer først og fremst i forbindelse med offentlige høytidsdager som ofte er en mandag – og spredt rundt hele året. Utnytt disse – og husk du har som oftest 30 dagers full returrett.

LYKKE TIL!