KRIMINALITET

USA sies å ha en høyere kriminalitetsrate enn andre industriland, men vær også oppmerksom på at saker ofte blir noe overdrevet i media, som elsker sensasjoner. Som en helhet kan man vel heller si at USA kan karakteriseres som en trygg plass å bo, spesielt i de områdene expats bosetter seg; fremdeles skjer det mest kriminalitet i bykjernen og fattige strøk rundt denne. Stor ulikhet mellom fattig og rik og høy fattigdomsandel er faktorer som spiller inn i forhold til kriminalitetsraten. Les deg litt opp eller spør rundt om området dere vurderer å bosette dere i.

Visse byer har også høyere rate enn andre, men expats i USA/Houston kan forvente en sterk politi-tilstedeværelse overalt. Egne forhåndsregler på basisnivå bør uansett bli praktisert i alle storbyer; slike som låse bilen og unngå å gå alene, samt ikke ta offentlige transportmidler nattestid.

Du vil gjerne oppleve en sterk politi-tilstedeværelse overalt. Ringer du politiet vil de ofte komme i løpet av få minutter. Det er ikke uvanlig å se 2-3 politibiler i løpet av en kort kjøretur. Politiet passer på fotgjengere og skolebarn, og de står ofte strategisk plassert i nabolagene og observerer. Uansett, hvis du bosetter deg i “Expat-communities”, kan du forvente en kjapp og kvalitetsmessig bra respons fra politiet (sheriffen) om uhellet skulle være ute.

Ha i alle tilfeller programmert mobiltelefoner og hustelefon med nummer til lokale politistasjoner. Hvis du spør litt rundt vil du ofte kunne få telefonnummeret til politibetjenter med særlig ansvar for akkurat ditt lille nabolag. Disse har lav terskel for utrykking; ofte kan det være nettopp ditt lille tips som kan bidra til å løse en kriminalitetssak. Ett eksempel kan være at du sier fra at en fremmed bil har stått parkert i gaten noen dager, eller at fremmede går fra hus til hus uten noe synlig formål.

Du finner ellers mye nyttig informasjon om diverse tjenester som kan bidra til din families trygghet, på sidene til deres lokale “Sheriff’s” office. Disse er delt inn i de forskjellige counties, så finn hvilket du bor i og søk selv eller du kan kanskje finne ditt county i lenkene nedenfor her:

Eksempel på tjenester er såkalte “neighbourhood watch” programmer for boligområdene. Du finner også viktige tips for å unngå kriminalitet. Du kan til og med be sheriffen passe huset ditt mens du er borte (det heter “vacation watch”)! Husk bare å fylle ut skjema og bestille god tid i forveien.