MYTEN OM SANTA CLAUS

santa-sundblom

MYTEN OM SANTA CLAUS

Amerikanske Santa Claus kommer fra det nederlandske Sinter Klaas, som igjen kommer fra Sankt Nikolaus, en biskop som levde i Myra i Tyrkia på 300-tallet. Nikolaus var alltid snill og gavmild, særlig mot barn, og for dette ble han gjort til helgen etter sin død. Men myten om julenissen har også røtter i den norrøne guden Odin (kalt Oden eller Wodan på engelsk, som ordet Wednesday kommer fra).

saint-nicholas-sculpture-p-jpeg Skulptur av Sankt Nikolaus fra 1500-tallet

I Nederland, Belgia og Tyskland, der Sankt Nikolaus’ navn ble endret til Sinter Klaas, har også myten om helgenen endret seg.  Sinter Klaas har på seg bispe-klær og -hatt, han har langt hvitt skjegg og en lang stav, samt en hvit hest og flere Zwarte Pieten.  Disse er de svarte hjelperne hans som kryper ned skorstenene og legger igjen gaver til barna.  Sinter Klaas bor i Spania men kommer til Nederland hvert år i November. Barna setter en sko ved peisen hver kveld med en gulrot til hesten, og neste morgen har «Sint» kanskje vært der og lagt igjen gaver eller sjokolade. Den største dagen i året er 5.desember, som er kvelden før Sinter Klaas sin bursdag. Da får alle barn gaver som gjerne er fantasifult pakket inn, samt peppernøtter og sjokolade.  Dagen etter drar Sinter Klaas tilbake til Spania.

sint-6 Sinter Klaas og hjelperne hans (Zwarte Pieten) i Nederland

Også guden Odin har bidratt til myten om Santa Claus. Odin kom fra det kalde nord, på en hest som hadde 8 ben og som kunne fly. Odin red over himmelen om vinteren i en stor kappe, og han hadde langt, hvitt skjegg. Barn satte ut sko ved ildstedet med en gulrot for Odins hest, og han byttet ut denne med gaver og søtsaker om natten.

santa-father-christmas

Det var tyske og nederlandske immigranter som brakte Sinter Klaas til Amerika, og navnet ble endret til Santa Claus.  På slutten av 1800-tallet endret tegneren Thomas Nast myten fra en streng biskop til en glad mann. På 1940-tallet tegnet Haddon Sundblom Santa Claus – for Coca Cola reklamer – som vi kjenner han i dag: tykk og glad med røde klær og svarte sko og belte. I følge myten bor Santa Claus på Nordpolen, og han rir over himmelen i en slede trukket av reinsdyr som kan fly. På julaften besøker han alle barn i verden og legger gaver i strømpene de har hengt ved peisen. Amerikanskje barn setter ofte ut cookies og melk til Santa.

santa-2

Julenissens navn i forskjellige land:

Norway: Julenissen

Denmark: Julemanden

Sweden: Jultomten

Finland: Joulupukki

Germany: Weihnachtsmann

The Netherlands: Sinter Klaas

England: Santa Claus, Father Christmas, Kris Kringle

France: Père Noël

Russia: Ded Moroz (“Grandfather Frost”)

USA: Santa Claus, Santa

santa-with-goats

Noen engelske ord med opprinnelse i gammel-engelsk:

Christmas – fra Old English Cristes-mæsse (altså Kristus-messe)

Yule  – fra Old English Gēol (uttalt Jul, navnet på hedensk fest ved vintersolverv)

Halloween – fra All hallows’ even – fra Old English Ealra hālgena ǣfen (Alle helgeners aften)

sint-2

Sinter Klaas på sin hvite hest